Hogyan módosíthatom a menstruációm idejét?

Ha nyaralás, sportesemény vagy hétvégi buli közeleg és számításaid szerint pont akkor köszöntene be a menstruációd, fogamzásgátlód segítségével akár késleltetheted, vagy ki is hagyhatod a havi vérzésedet.

Mi a teendőd?

1. Monofázisos (egyfázisú) készítmények esetén:

  • Amennyiben egy menstruációt teljesen ki akarsz hagyni, tablettaszedési szünet nélkül kezdd meg az új levél fogamzásgátlódat és a szokásos módon szedd végig. Szünetet csak ezt követően tarts.
  • Amennyiben menstruációdat szeretnéd eltolni, tablettaszedési szünet nélkül kezdd meg az új levél fogamzásgátlódat szedni. Ha azt akarod, hogy a vérzés jelentkezzen, hagyd abba a szedést, dobd ki a megmaradt tablettákat és tarts 7 nap szünetet.

2. Trifázisos (háromfázisú) készítmények esetén:

  • Szünet nélkül folytasd a következő csomag utolsó 10 tablettájával (max. 10 napig lehetséges)
  • A gyógyszerszünet (7 nap) időtartama tetszés szerint lerövidíthető.

3. Kombifázisos (bifázisos) készítmények esetén:

  • Ha késleltetni akarod a következő havi vérzést, a csomag kiürülése után - megszakítás nélkül - folytasd a szedést a következő csomaggal, azonban ebből csak a második fázis (eltérő színű) tablettáit vedd be.
    Amikor elérkezettnek látod az időt a következő havi vérzés megindítására, egyszerűen hagyd abba a tabletták szedését, és a felhasználatlan tablettákat tartalmazó két csomagot dobd ki. Tarts 6 nap/vagy 7 nap szünetet - ez idő alatt lezajlik a menstruáció -, majd folytasd a megszokott módon a gyógyszer szedését.
  • Ha ki akarsz hagyni egy havi vérzést, a csomag kiürülése után - megszakítás nélkül - folytasd a tabletta szedését a következő csomaggal, azonban ebből csak a második fázis (eltérő színű) tablettáit vedd be és az azt követő új csomagból is ugyanezeket, összesen egy ciklusnyit (21 ill. 22 darabot, attól függően, hogy 21 vagy 22 tablettás készítményt szedsz). A megmaradt - csak az első fázis tablettáit tartalmazó - két csomagot dobd ki. A 21 vagy 22 második fázis tablettáinak bevétele után tarts 7 vagy 6 nap szünetet, majd a szokásos módon, a következő csomag első tablettáival folytasd a kezelést.

4. A havi módszer használata esetén:

  • Amennyiben egy menstruációt teljesen ki akarsz hagyni, az eszköz eltávolítása után az eszközmentes időszak kihagyásával, mindjárt helyezed be a következőt, amit utána 3 hétig bent hagyhatsz. Ezt követően egyszerűen távolítsd el, és a szokásos egyhetes eszközmentes időszak után helyezd be a következőt.
  • Ezzel a módszerrel késleltetheted is a menstruációdat. Az eszköz eltávolítása után a eszközmentes időszak kihagyásával, mindjárt helyezd be a következőt, és amikor szeretnéd, hogy menstruációd kezdődjön, egyszerűen csak távolítsd el! Ezt is, mint normál esetekben, maximum 3 hétig hagyhatod fent. Majd a szokásos egyhetes eszközmentes időszakot követően kezdheted használni az újat.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.